Art Stations of the Cross Deventer is open!

Posted on Posted in Uncategorised

Contemplatieve kunstroute met hedendaagse kunst in Deventer

26 februari – 11 april 2020

open van woensdagen tot zaterdagen tussen 11.00 en 16.00 uur

Art Stations of the Cross

Twee korte videos en een paar foto’s van de opening-rondleiding:

 

 

En een bonus video; berichtgeving van Deventer RTV over de plaatsing van het beeld van Ans Hey (statie 14 op de begraafplaats van de Bergkerk in Deventer), is hier te bekijken

 

      

 

Elke stap die je in de pittoreske binnenstad van Deventer zet, elk kunstwerk waardoor je stil komt te staan, herinnert je eraan dat de mens kwetsbaar is. Oorlog, onrecht en eenzaamheid zijn van alle tijden. Het lijden is onafwendbaar. En toch zijn er altijd mensen die zich inzetten voor vrede, gerechtigheid en naastenliefde.

Volg de voetsporen van bezieling in Deventer!

De internationale Art Stations of the Cross vindt in 2020 – na edities in Londen, Washington DC, New York en Amsterdam – plaats in het hart van de eeuwenoude Hanzestad Deventer. Veertien kunstenaars verbeelden het lijden van Jezus en van mensen in onze tijd. Langs de kunstwerken loopt een pelgrimsroute.

Deze kunstzinnige contemplatieve tocht voert de bezoekers langs culturele, historische, maatschappelijke en religieuze organisaties in Deventer. Wij beogen inspirerende kunst te verbinden met enerzijds het passieverhaal en anderzijds de plaatsen waar hartstocht, enthousiasme en commitment voor elkaar zichtbaar zijn in de plaatselijke gemeenschap.

De oude spirituele traditie van het lopen van de kruisweg ontstond in de vierde eeuw in Jeruzalem en kwam in de middeleeuwen naar het westen. Nu krijgt het een nieuwe vorm langs religieuze en seculiere locaties. Ze openen hun deuren voor hedendaagse videobeelden, soundscapes, foto’s, installaties of beeldhouwwerken. De kunst daagt uit en maakt eigen interpretaties in relatie tot het thema mogelijk.

Deze moderne kruiswegstatie is te bezoeken van Aswoensdag (26 februari) tot en met Stille Zaterdag (11 april), van woensdag t/m zaterdag van 11.00 uur tot 16.00 uur. De start van de route is in de Grote of Lebuinuskerk, maar is ook te volgen door de kaart op deze website (via smartphone). De folder met de route en uitgebreidere tekst is te verkrijgen bij de meeste locaties.
De opening vindt plaats op woensdag 26 februari om 17.30 uur in de Grote of Lebuinuskerk en zal worden verricht door wethouder Carlo Verhaar.
Curatoren: theoloog en mediakunstenaar Arent Weevers, curator en cultuurhistoricus Anikó Ouweneel.
Organisatie: Stichting Faces I See Faces, Heart and Soul | Studentenpastoraat Deventer en Visio Divina in samenwerking met vele andere organisaties.
Meer informatie via curator Anikó Ouweneel aniko@websophia.com of www.artstations.org.