Helga Troll: “Engel”

Posted on Posted in Uncategorised

De engel van de tijden

Soms gebeurt het. Dan spreekt een beeld ineens tot je. Dat overkwam mij laatst in het atelier van beeldend kunstenaar Helga Troll in Haarlem. Het gipsen beeld was net klaar, het was nog niet in brons gegoten. Met de glans van het brons zal het zeker nog krachtiger overkomen.

Toen ik het beeld zag, stopte even al het andere en de wereld werd scherp om mij heen. Ik keek gebiologeerd, ging helemaal op in de communicatie die ineens plaatsvond. Tussen de boodschap van het beeld en mijn eigen geschiedenis en ervaringen ontstond een kunstwerk.

Het beeld plaatst ons in een andere dimensie, een andere tijd en in een bijzondere ruimte. Daar stapt een uitzonderlijk mooie, zuivere en plechtige aartsengel naar voren met een gesloten kelk in zijn/haar handen. De engel is op weg naar de troon van God.

De aartsengel brengt de gebeden van de mensheid naar God (vgl. Openbaring 8). De schaal is vol, alles is klaar en afgesloten. Het smeken om herstel en genezing heeft zijn volheid bereikt. Dan zal toch de oplossing komen?

Alle gebeden bij elkaar opgeteld vormen samen de laatste woorden van de Bijbel: ‘Kom Heer Jezus!’ Hier spreekt een enorm verlangen uit naar een oplossing voor die eindeloze en onbevredigende toestand, waarin goed en kwaad elkaar voortdurend afwisselen en in een soort evenwicht houden. We verlangen allemaal naar de overwinning van het goede en hopen dat de tijden van ons verlangen eens vol zullen zijn. Dat moment zag ik in deze engel en het beeld versterkte mijn geloof.

 

Helga Troll: Engel, 2015, gips (moet nog in brons gegoten worden), hoogte 75 cm. Het bronzen beeld is te koop!

Deze beeldmeditatie verscheen op 21 juni 2015 op ArtWay.