Art Stations of the Cross pelgrimage in tijden van het coronavirus? Dat kan best digitaal!

Posted on

Een pelgrimage in tijden van het coronavirus? Dat kan best digitaal! Aan de hand van afbeeldingen, verdiepende vragen, beeldmeditaties, artikelen en video’s kun je het project Art Stations of the Cross nog steeds (digitaal) bezoeken. Als curatoren van de 2020 editie in Deventer hebben wij een lespakket ontworpen voor de middelbare en hogere onderwijs en natuurlijk ook voor iedere geïnteresseerde. Wij willen met dit lespakket – ondanks de coronavirus maatregelen – toch nog vele mensen kennis laten maken met dit bijzonder project, een (in dit geval digitale) contemplatieve kunstroute. Je kunt nu met jouw vriendengroep, kerk- of kunstkring het geheel van de pelgrimage ook meemaken door het lesprogramma door te nemen.

Schrijf ons een mail aniko@websophia.com en/of a.j.weevers@home.nl en je krijgt het lespakket digitaal toegestuurd. De brochure van het project kan je alvast hier bekijken: Brochure. Een vrijwillige bijdrage is welkom en kan gestort worden op de bankrekening NL90 BUNQ 2025 5799 93 ten name van Stichting Faces I See Faces o.v.v. ‘Bijdrage lesprogramma’.

Misschien vind je dit een mooie alternatieve manier om de verstilling van De Goede Week door middel van kunst toch met elkaar te delen. Let goed op elkaar en blijf gezond!

Anikó Ouweneel en Arent Weevers, Curatoren Art Stations of the Cross 2020

***

ART STATIONS OF THE CROSS 2020

De bezielende weg van vrede, gerechtigheid en naastenliefde

Contemplatieve kunstroute met hedendaagse kunst in Deventer 26 februari – 11 april 2020

[open van woensdagen tot zaterdagen tussen 11.00 en 16.00 uur – vanwege corona maatregelen gesloten, behalve de vijf buitenstaties]

Elke stap die je in de pittoreske binnenstad van Deventer zet, elk kunstwerk waardoor je stil komt te staan, herinnert je eraan dat de mens kwetsbaar is. Oorlog, onrecht en eenzaamheid zijn van alle tijden. Het lijden is onafwendbaar. En toch zijn er altijd mensen die zich inzetten voor vrede, gerechtigheid en naastenliefde.

Volg de voetsporen van bezieling in Deventer!

De internationale Art Stations of the Cross vindt in 2020 – na edities in Londen, Washington DC, New York en Amsterdam – plaats in het hart van de eeuwenoude Hanzestad Deventer. Veertien kunstenaars verbeelden het lijden van Jezus en van mensen in onze tijd. Langs de kunstwerken loopt een pelgrimsroute.

Deze kunstzinnige contemplatieve tocht voert de bezoekers langs culturele, historische, maatschappelijke en religieuze organisaties in Deventer. Wij beogen inspirerende kunst te verbinden met enerzijds het passieverhaal en anderzijds de plaatsen waar hartstocht, enthousiasme en commitment voor elkaar zichtbaar zijn in de plaatselijke gemeenschap.

De oude spirituele traditie van het lopen van de kruisweg ontstond in de vierde eeuw in Jeruzalem en kwam in de middeleeuwen naar het westen. Nu krijgt het een nieuwe vorm langs religieuze en seculiere locaties. Ze openen hun deuren voor hedendaagse videobeelden, soundscapes, foto’s, installaties of beeldhouwwerken. De kunst daagt uit en maakt eigen interpretaties in relatie tot het thema mogelijk.

Deze moderne kruiswegstatie is te bezoeken van Aswoensdag (26 februari) tot en met Stille Zaterdag (11 april), van woensdag t/m zaterdag van 11.00 uur tot 16.00 uur. De start van de route is in de Grote of Lebuinuskerk, maar is ook te volgen door de kaart op deze website (via smartphone). De folder met de route en uitgebreidere tekst is te verkrijgen bij de meeste locaties.
De opening vindt plaats op woensdag 26 februari om 17.30 uur in de Grote of Lebuinuskerk en zal worden verricht door wethouder Carlo Verhaar.
Curatoren: theoloog en mediakunstenaar Arent Weevers, curator en cultuurhistoricus Anikó Ouweneel.
Organisatie: Stichting Faces I See Faces, Heart and Soul | Studentenpastoraat Deventer en Visio Divina in samenwerking met vele andere organisaties.
Meer informatie via curator Anikó Ouweneel aniko@websophia.com of www.artstations.org.