Lezing ‘Het geheim van een geslaagde tentoonstelling’, Radboud Nijmegen

Posted on

Welkom op de Radboud Universiteit in Nijmegen, op woensdag 30 oktober / 15.45 – 17.15 uur / kosten € 12,50 (inclusief koffie/thee) / introducees zijn welkom, zij betalen ook € 12,50 / locatie Elinor Ostromgebouw, Heyendaalseweg 141, zaal EOS N 01.180.

Inschrijven kan nog via hier!

Wat is het geheim van een geslaagde tentoonstelling? Hoe bereiken de makers in een fysieke ruimte een werkelijkheid die de bezoekers uitdaagt, verrijkt, op een ander spoor zet of in gedachten naar ergens anders voert? Wanneer zit een tentoonstelling goed in elkaar? Hoe componeren de makers dwarsverbanden tussen kunst en ruimte, titel of gedachtegang?

Tentoonstellingsmaker Anikó Ouweneel-Tóth neemt u mee op de weg van idee en concept tot uitdagende, verrassende expositie aan de hand van een recent voorbeeld waarin zij als curator betrokken is: www.artstations.org Een groot internationaal project waarin hedendaagse kunst interacteert met materieel en immaterieel religieus en cultureel erfgoed in de binnenstad van Amsterdam.

Wij bekijken het proces van ruim een jaar, vanaf het ontwikkelen van het concept, het uitkiezen van de kunstwerken en het begeleiden van kunstenaars met werk in opdracht. Wij bespreken de contacten met seculiere en religieuze locaties, de spanningen en uitdagingen met betrekking tot een groot cultureel project gestoeld op immaterieel religieus erfgoed.

De wisselwerking tussen hedendaags en antiek en tussen ruimte en object zijn onderdelen waarmee een curator componeert. Als een project lukt, dan ontstaat er een prettige spanning, een verkwikkend samenspel van elementen. Maar dat is geen vanzelfsprekende uitkomst, het vraagt teamwerk, geduld, een goed netwerk en een dosis vastberadenheid.
Na dit kijkje achter de schermen zult u anders kijken naar kunst-
projecten en exposities.

Spreker
Anikó Ouweneel-Tóth, MA (www.visiodivina.eu/) is tentoonstellingsmaker en cultuurhistoricus. Ze heeft meer dan dertig tentoonstellingen mede mogelijk gemaakt in binnen- en buitenland. Zij is een enthousiaste verteller met veel kennis van zaken. Als erfgoedspecialist vindt zij het spannend om nieuwe kunst te plaatsen in oude gebouwen.